Påskesyken
Påsken 2018 er akkurat ferdig. Mange av dere var kanskje hjemme hos familien i denne ferien. Påskeegg, påskelam, påskehare, møte igjen gamle venner, komme hjem eller reise bort; kan det bli bedre? I påska sover vi litt lengre, fester litt lengre, møter litt mer venner og familie enn ellers, og så lover vi hverandre å møtes snart igjen. Men så plutselig våkner du opp og er syk, ikke i bakrus, men i bygdas omgangssyke.
Hva gjør du da? Lavprisbilletten er bestilt og flyet går samme kvelden. Kroppen hyler at den ikke vil og det skal du lytte nøye til. Her er noen gode råd for hvordan du kommer deg gjennom de neste dagene og hvilke forholdsregler du måtte ha tatt for å få ny reise og hva du må gjøre videre.
Hva gjør du med den reisen du ikke kan benytte deg av?
Hvis du er syk og ikke kan reise er det er par ting du bør sjekke opp så fort som mulig.
Det første du må gjøre er å sjekke om du har reiseforsikring eller avbestillingsforsikring, noen kaller dette også for avbestillingsbeskyttelse. Har du betalt reisen med kredittkort så kan det ligge inne en avbestillingsforsikring i kortet ditt. Er du under 20 (hos noen 21) og har folkeregistrert adresse som dine foreldre så kan du være dekket av deres reiseforsikring.

Akutt sykdom setter fort en stopper for hjemreisen
Har du ingen av delene så er nok store deler av beløpet tapt. Det du kan få refundert er flyskatten, men du må aktivt kreve denne tilbakebetalt. Noen flyselskap tar et gebyr for å refundere deg dette beløpet.
Du må også så raskt som mulig ta kontakt med flyselskapet/evt flyselskapene du skal reise med for å avbestille, eller endre reisen(dette må du ofte betale gebyrer for).
Hvis du skal benytte deg av en av de ovennevnte forsikringsordningene så kreves en legeerklæring, da må du snarest ta kontakt med ditt legekontor for å få en slik erklæring. Legen vil nok se deg, før en slik erklæring skrives ut, og du må betale for konsultasjonen.

Snufsen, kvalm og sliten? Noen ganger er omsorg fra mamma og pappa den beste medisin
Så er det litt tid for forebygging og egenpleie.
1. Vask hender nøye for å unngå videre smitte. Jo færre mennesker du er sammen med, jo færre vil bli smittet av deg. En flytur med omgangsyke kan bety at du smitter alle passasjerene og de ansatte.
2. Få i deg nok væske, drikk lite om gangen, dette kan hjelpe på kvalmen også.
3. Tillat deg selv å være syk. Tiden er det som hjelper mest, og da er det viktig å tenke på seg selv. Det betyr at du med god samvittighet kan styre unna klesvask og husarbeid mens du venter på å bli bedre.
4. Det finnes ulike råd på hvor lenge du bør holde deg hjemme etter omgangssyke. Det du må tenke på er som nevnt før, hygiene. Hvis du jobber med mat eller med mennesker som har nedsatt immunforsvar så anbefales det at du er borte i 48 timer.
5. Hvis du er hjemme hos mamma og eller pappa, ta imot all trøst og pleie som du kan få.
God bedring!