Dette må du huske på hvis du skal jobbe ved siden av studiene
I arbeidslivet finnes det mange fallgruver, kanskje spesielt for studenter. Nettopp fordi studenter er unge, uerfarne og lette å utnytte. Å jobbe ved siden av studiene gir god arbeidserfaring og ser bra ut når du er ferdig med å studere og skal søke videre jobb, men hva skjer hvis du jobber for mye? Eller arbeidsplassen din ikke er seriøs? Her kan du lese om dine rettigheter og hva du må passe ekstra godt på når du skal ut på arbeidsmarkedet.
Arbeidskontrakt
Du skal alltid ha en arbeidskontrakt der du jobber, og den skal du ha med en gang du begynner å jobbe. I arbeidskontrakten skal det stå spesifisert når du skal jobbe, hva du skal jobbe med, start- og sluttdato og hvilken lønn du skal ha. Med unntak av noen områder finnes det ikke minimumslønn i Norge. Det betyr i verste fall at du må takke ja til en veldig lav lønn.
Det er allikevel noen områder hvor det er innført minimumslønn for å hindre at utenlandsk arbeidskraft får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig i Norge.
Mange arbeidsplasser har også en eller flere tariffavtaler hvor det er fremforhandlet minimumslønn. Du er ikke sikret tarifflønn hvis du ikke er organisert, men arbeidsgiver velger i de aller fleste tilfeller å gi dette som et minimum.
Husk at det kan være flere fordeler enn bare lønn som du må være obs på. Arbeidsmiljøloven sikrer deg overtidsbetaling på 40% pr time, mens en tariffavtale sikrer deg 50% for de to første og 100% for de neste timene.
Det er også fremforhandlet i tariffavtaler en femte ferieuke og da er feriepengene på 12 %, mens det for fire uker ferie er beregnet 10,2%. Feriepengene utbetales som hovedregel året etter at de er opptjent. Du betaler ikke skatt av feriepengene. Men være obs på at om du får feriepenger utbetalt samme år som de er opptjent så må du betale skatt.
Hvis du ikke har opparbeidet rett til feriepenger så har du likevel rett på ferie, men da uten lønn. Husk at feriepengene ikke skal være inkludert i lønna di med mindre det er fremforhandlet i en tariffavtale. Andre ting som kan stå i en arbeidsavtale er f.eks arbeidsklær eller klesgodtgjørelse.
Som du ser så er det viktig at du får en arbeidsavtale hvor alt er nedfelt før du begynner å arbeide, slik at du ikke får noen overraskelser.
Ikke jobb for mye
40% av lånet ditt hos lånekassen kan gjøres om til stipend hvis du fullfører studiet og består eksamen, men for å få mest mulig av lånet omgjort til stipend er det viktig å passe på at du ikke tjener over lånekassens fribeløp. Fribeløpet er hvor mye penger du har lov å tjene før deler av lånet som kan bli omgjort til stipend heller blir omgjort til lån. Hvis du tjener over fribeløpet mister du 5% støtte for hver måned du mottar støtte, og da kan du risikere å miste mer i stipend en det du tjente over fribeløpet.
For 2018 er fribeløpet på 177 252 kr, da kan du tjene ganske greit på en deltidsjobb og fremdeles ikke komme over fribeløpet. Husk at formuen din også teller med på hvor mye lån du kan få gjort om til stipend.
Det er ikke alltid lett å vite hva som er greit og ikke når man begynner i sin første jobb, det kan være vanskelig å si fra når noe føles ikke føles riktig, da er det greit å kan ha litt fakta på bordet før du begynner å jobbe. Jo mer du vet om dine rettigheter og muligheter for å kombinere jobb med studier, jo bedre rustet er du for et seriøst arbeidsliv.