Flytte ut for første gang? Dette må du vite
Flytte ut for første gang? Gratulerer, det er et stort skritt ut i voksenlivet! Du har kanskje begynt å scrolle gjennom annonser på Finn, Hybel og diverse Facebook grupper allerede? Kanskje har du til og med satt på varsel for nye annonser, sendt noen meldinger om interesse og venter på svar?
Det er en spennende prosess å finne ditt første sted å bo. Når det er sagt er det ikke bare lek og moro. Vi vet hvor kaotisk, uoversiktlig og stressende det kan være. Det er mange viktige elementer som må være på plass for at du skal få et godt (og rettferdig) leieforhold. I de fleste tilfeller går dette smertefritt, men det er likevel et par ting du må være klar over før du blir leietaker for første gang.
Vi i Studentkortet har i samarbeid med Garantiportalen derfor laget en liste med viktige punkter, som skal ruste deg til å få et godt og trygt leieforhold.
Hva du må vite før du skal flytte ut for første gang
Les nøye gjennom betingelsene
For å spare deg selv for tid og unødvendige visninger, les nøye gjennom betingelsene og informasjonen som står i annonsen. Hva er inkludert? Når starter leieperioden? Er det noen særskilte unntak ved leieobjektet?
Hva leien inkluderer
Vær nøye på hva som er inkludert i leien. Må du tegne eget strøm-abonnement? Er internett inkludert? Er de kommunale utgiftene som vann inkludert? Trappevask og vaktmester? Når du vet hva som er inkludert i leien, får du også en oversikt over den faktiske utgiften leieobjektet vil ha. Er ikke strømmen inkludert for eksempel, vil det føre til ekstra utgifter.
Vedlikeholdsansvar
Du som leietaker har et ansvar for boligen, selv om den ikke eies av deg. Du skal holde den i god stand gjennom hele leieforholdet og vise hensyn. Hva er det du har ansvar for og hva er det utleier står ansvarlig for? Går lyspærene i taket er det kanskje mest naturlig at du som leietaker står ansvarlig, mens om stekeovnen slutter å fungere vil det stå på utleier (så langt den ikke ble ødelagt av måten du behandlet stekeovnen på).
Leietakerbevis
Det er sjelden du får første leieobjektet du ser på, enten du flytter ut for første, andre eller sjette gang. Mange steder er konkurransen stor. Dette gjør at det kan være vanskelig å skille seg ut. Å skru på sjarmen, være jovial og by på seg selv vil alltid være en stor fordel. Ønsker du derimot å virkelig imponere på visning, bør du få deg et leietakerbevis. Et leietakerbevis er en slags kredittsjekk du kan gjøre i forveien av visningen. Her kan du printe ut beviset og gi til utleier. På denne måten viser du at du er en sikker betaler, utleier slipper bryet med å kredittsjekke deg + utleier vil trolig huske deg bedre.
Bruk alltid kontrakt
Når du har fått tilbud om bolig er det særdeles viktig å skrive en kontrakt for leieforholdet. Gå nøye over kontrakten og sørg for at den er ordentlig utarbeidet. Ikke vær redd for å stille spørsmål om det er noe du ikke forstår.
Oppsigelsestid
I kontrakten vil det også stå om betingelser for oppsigelsestid. Dette kan variere fra leieforhold til leieforhold, men den vanligste oppsigelsestiden er på 3 måneder. Dette gjelder fra begge parter i leieforholdet, men utleier skal ha særskilte grunner for å si opp forholdet.
Depositumsordning
Som en sikkerhet for utleier er det vanlig å opprette en depositumskonto når du overtar leieobjektet. Dette er en egen depositumskonto som både du som leietaker og utleier har tilgang til. Hvor mye du skal ha i depositum varierer fra leieforhold til leieforhold, men det er vanlig å ha rundt 3 x summen av månedsleien. For mange er dette mye penger, og penger de ikke har. Av den grunn finnes det noe som kalles husleiegaranti. I stedet for å opprette en depositumskonto, betaler du en liten prosentandel av depositumet til et garantiselskap, som oss i Garantiportalen. På denne måten gir du utleier den sikkerheten han/hun trenger, samtidig som at du slipper å finne frem penger du ikke har. Som medlem hos Studentkortet får du 10% rabatt på hudleiegaranti gjennom Garantiportalen. Du finner rabattkoden her.
Gå gjennom bolig ved inn- og utflytting
Når du har funnet bolig og skal møtes for å skrive kontrakt er det viktig at du, sammen med utleier, går over leieobjektet. Her dokumenteres eksisterende skader og annen informasjon om leieobjektets tilstand. For din egen del kan det være lurt å dokumentere skadene for deg selv også, slik at det ikke kan brukes mot deg ved endt leieforhold.
Endring i leiepris
Det er viktig at du har en fast pris å betale i leie. Dette beløpet er fastsatt, og kan ikke endres uten videre. Utleier kan kun kreve endring i leien i samsvar med konsumprisindeksen en gang i året. Om det skulle skje endringer i samsvar med konsumprisindeksen, plikter utleier å skriftlig varsle minst en måned i forveien.
Det er heller ikke lov at utleier krever leie for mer enn en måned frem i tid.
Husk også
Flyttemelding
Når du har flyttet er det viktig å huske og sende flyttemelding, slik at viktig post når frem til deg. Husk å melde flytting til Posten og til Lånekassen. Du kan også melde flytting i folkeregisteret.
Forsikring
Uavhengig av om du leier egen leilighet, studentbolig eller rom i kollektiv, er det viktig å forsikre deg selv og eiendelene dine. Hør gjerne med foreldrene dine om de har noen forsikringer på deg fra før. Å ha innboforsikring er ofte et krav fra leietaker og er svært viktig å ha. Selv om du ikke tenker at eiendelene dine er verdt så mye, er det mye penger tapt om skaden først skjer.
Lykke til med flyttingen!