Slik velger du riktig studie
Som liten drømmer man store drømmer om hva man skal bli når man blir stor; astronaut, lege, politi, brannmann eller popstjerne. Etterhvert som man blir eldre blir drømmene mer spisset og realistiske. Du finner ut hva du er god til, hvilke fag du liker best på skolen og hva slags person du er. Likevel kan studievalg føles som en jungel du ikke kommer deg ut av. Jeg brukte 4 år på å endelig søke på et studie etter videregående, og selv nå er jeg usikker på om jeg har valgt riktig. Du er kanskje ikke like treig som meg på å bestemme deg, men noen råd på veien mot valget kan være lurt å ha med seg.

Hvem er du?
Hva slags person er du egentlig? Liker du å jobbe med mennesker? Er du mer praktisk eller teoretisk? Hva interesserer du deg for? Alle disse spørsmålene man stiller seg selv og man svarer seg selv. Kanskje du har bestemt deg for at du er en teoretisk anlagt person som trives best å jobbe selvstendig på et kontor? En ting jeg synes hjelper er å spørre andre; mamma, pappa, kjæresten, kollegaer og venner? Kanskje de har en helt annen oppfatning av hva du passer best til og kommer til å trives med.
Jeg sier ikke at du skal bli det mamma forteller deg, men det kan være lurt å få litt nye perspektiver. Jeg, for eksempel, var ikke klar over at venner og familie tenkte at jeg var en mer praktisk person som trengte å jobbe med mennesker. Når man får litt flere perspektiver åpner det seg et hav av muligheter.

Hvordan unngå å drukne i havet av muligheter.
Nå som du har hele verden foran deg og alle mulige muligheter til å bli hva som helst er du helt sikkert enda mer forvirret. Og det er her du må, igjen, skrenke inn hva du skal søke på; å spisse drømmene. Hva er dine erfaringer i livet? Har du hatt ekstrajobb i en butikk? Assistentjobb i barnehage? Har du vært med i en politisk organisasjon eller jobbet som frivillig? Er du serviceinnstilt? Hva var ditt favorittfag på videregående? Og viktigst av alt: hvilke muligheter har du for å komme inn på det studiet du har siktet deg inn på? En ting jeg gjorde for å finne ut hvilke studier jeg faktisk kan komme inn på var å bruke karakterkalkulator på utdanning.no.
Når du har funnet ut hva du kan komme inn på bør du undersøke jobbmulighetene; det er kjipt å studere i flere år uten å ha mulighet til å få brukt utdanningen sin etterpå. Hvor kan du se for deg å bo i fremtiden? Har drømmeplassen din bruk for akkurat din kompetanse? Sjekk litt rundt på de forskjellige stedene du kunne tenkt deg å bo.
Og sist, men ikke minst; hvordan er lønnsvilkårene og karrieremulighetene i det yrket du ser for deg? Er det en lønn du kan trives med og som gir deg de mulighetene du vil i livet? Lønn skal ikke være det viktigste når du velger studier, men hvis drømmejobben din er i et lavtlønnet yrke må du jo leve deretter også.
En mulighet er å gå yrkesfag og bli lærling eller gå rett ut i læretid. Hvis det er en ting Norge har mangel på så er det fagbrevutdannede. Mange har bygget seg en god og stabil fremtid i bedriften de startet i som lærling, og hvem vet; kanskje du får mulighet til å starte din egen bedrift og bli din egen sjef i et yrke du vet det kommer til å være bruk for i fremtiden. Du kan også bygge videre på fagbrevutdanningen ved å videreutdanne deg senere.
For noen passer det ikke å flytte for å studere, kanskje du rett å slett ikke vil flytte vekk eller ha muligheten for å flytte vekk, da kan desentraliserte studier være en mulighet for deg. I de fleste kommuner finnes det også et opplæringskontor der du kan ta studier og læretid samtidig gjennom kommunen. Undersøk om et studie du er interessert i også tilbys som nett- og samlingsbasert, fordelen med dette er at du i stor grad kan leve ditt “vanlige” liv med full jobb samtidig med utdanning.

I dette havet av muligheter har du også muligheten til å gjøre som meg: utsette og vente til du er litt mer voksen, har litt mer erfaring og er litt mer sikker på hvor du vil i livet. Det er ikke krise å sette studier på vent i noen år mens du jobber og lever uten å tenke på leveringsfrister, eksamen, og om stipendet rekker til.