Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse. Ved å bruke vår nettside samtykker du samtidig til våre retningslinjer for bruk av informasjonskapsler
Studentliv

Vegetarianer på studentbudsjett

Redd for at et vegetarisk kosthold skal ta knekken på lommeboka, kroppen og matgleden? Frykt ikke! Marthe går første året på Noroff hvor hun studerer filmproduksjon, hun har i tillegg vært vegetarianer av og på siden hun var 14 år og har hatt både opp- og nedturer. Nå har hun funnet et kosthold som er bra for henne, bra for dyrene og bra for planeten. Her er hennes råd til hvordan du kan være vegetarianer på studentbudsjett.

Å være vegetarianer betyr ikke å måtte gi slipp på matgleden

Å være vegetarianer betyr ikke å måtte gi slipp på matgleden

Kan du fortelle litt om hvorfor du er vegetarianer?

Første gang jeg bestemte meg for å bli vegetarianer var jeg 14 år, og da var det mest pga. sympati for dyr, men også en form for utfordring fra familien min. Jeg bodde enda hjemme, og har en storesøster med cøliaki, og en kresen lillebror, så det eneste jeg fikk i meg var glutenfrie pannekaker og spagetti med saus, så jeg fikk ikke i meg nok næring, og visste ikke nok om hva det innebar å være vegetarianer, så jeg gikk tilbake til å spise dyr. I årene etterpå har jeg vært mye frem og tilbake, men sist jeg spiste dyr var for to år siden. Jeg er vegetarianer av mange grunner. Miljøet, sympati for dyrene, kostholdet mitt, og fordi jeg rett og slett blir dårlig av tanken på å spise noe som har dødd! Så ja, det er mange tråder å trekke i her.


Hva er de største utfordringene ved å være vegetarianer på et studentbudsjett?

Når jeg snakker om vegetarianisme til andre, er det ofte jeg hører "Det kunne jeg aldri gjort fordi det er så dyrt! Jeg har ikke råd!" Men det er helt feil. Selvfølgelig, hvis du bare skal spise kjøtterstatninger blir det jo i dyreste laget, men man må ta alt med måte.
Nå er det en stund siden jeg sist kjøpte kjøttprodukter, så jeg er ikke helt oppdatert på prisene, men en pakke kylling eller biffstrimler ligger vel sikkert på 50 lappen, og en pakke med kjøtterstatning kan veksle mellom 40-60 kr, og da har jeg den pakken til rundt 3 middager, så når man først skal handle slikt har man det jo en stund!


Gode og billige kjøtterstatninger

- Hvis det er litt trangt om pengene en måned, er bønner, linser og andre lignende produkter en fin løsning. Og grønnsaker! Masse, masse grønnsaker. Her har jeg funnet ut at importbutikker har de billigste grønnsakene, OG man kan handle alt i løsvekt, så istedenfor å kjøpe en hel pakke chili, og bare spise halvparten før det blir dårlig, plukker jeg ut så mange jeg trenger, og det koster omtrent 5 kroner.

Jeg har ikke hatt noen problemer med å spise vegetarisk på studentbudsjett, og hvis man planlegger godt og handler på tilbud så skal det ikke være et problem for noen andre heller tenker jeg.


Var det enklere eller vanskeligere en du trodde å gå over til et vegetarisk kosthold?

Det var veldig enkelt faktisk! Nå var jeg veldig motivert på flere områder, så når jeg savnet kjøtt, tenkte jeg bare over hvorfor jeg begynte å spise vegetarisk i utgangspunktet, å da var det plutselig veldig enkelt å takke nei.

Marthe har etter 2 år som vegetarianer funnet gode løsninger for et billig vegetarisk kosthold

Marthe har etter 2 år som vegetarianer funnet gode løsninger for et billig vegetarisk kosthold

Jeg vet jo at dyr smaker godt, og jeg har fortsatt dager hvor jeg tenker "åh det hadde vært såååå godt med spekeskinke nå" eller lignende, men selv om jeg vet det smaker godt vet jeg også hva mine prinsipper er, så det er veldig enkelt for meg.

Jeg har også opplevd at folk ikke tror det er greit å spise dyr foran meg, og de tror jeg blir fornærmet hvis de spiser en burger når vi spiser ute, og da må jeg bare le. Selvfølgelig, jeg mener jo alle burde være åpne for å spise vegetarisk eller vegansk, men når alt kommer til stykket er det vårt valg hva vi putter i kroppene våre, og det respekterer jeg! Jeg synes jo ikke det er så gøy når folk skal rynke på nesen fordi jeg velger spiser vegetarisk, så hva gir meg retten til å rynke på nesen fordi folk velger å spise dyr?

"Wok eller stekt ris er noe av det jeg lager mest av! Det er alltid en slager!"

"Wok eller stekt ris er noe av det jeg lager mest av! Det er alltid en slager!"


Hva er dine beste studentvennlige middagstips?

Jeg prøver alltid å planlegge hva jeg skal lage meg i løpet av dagene som kommer, så ser jeg over "mattilbud"-appen for å se hva de forskjellige butikkene har på tilbud, ellers kjøper jeg bare grønnsaker på importbutikker. Heldigvis er det mange av dem her i Oslo, og det er veldig kjekt å kunne dra dit, kjøpe en hel bærepose grønnsaker i løsvekt og bare betale 50-lappen!

Wok eller stekt ris er noe av det jeg lager mest av! Det er alltid en slager. Ris er billig, grønnsaker er billig, bønner og linser er billig, så er det bare å leke masse med krydder og sauser.

Ellers er jeg veldig glad i asiatisk! Asiatisk mat er ofte vegetarisk, så da hender det jeg prøver nye oppskrifter en gang i blant.
Og så sørger jeg alltid for at jeg har en pakke med bønner, pasta eller tomatsuppe i skapet hvis jeg ikke orker å lage noe skikkelig!

Vegetarisk pizza er digg og lett å lage! Prøv å erstatte kjøtt med sopp, eller andre grønnsaker neste gang du lager pizza!

Vegetarisk pizza er digg og lett å lage! Prøv å erstatte kjøtt med sopp, eller andre grønnsaker neste gang du lager pizza!


Ikke overtenk det

Noe av det viktigste er å ikke overtenke. Ja, som vegetarianer eller veganer må man sørge for at man får i seg alt man trenger av vitaminer og proteiner siden man ikke får det fra dyrene lengre, men det er helt greit å lage seg noe enkelt hvis man ikke gidder å stå lenge på kjøkkenet. Det er jo ikke alle kjøttetere heller som står en time på kjøkkenet hver dag, så å ta seg en pizza til middag er helt ufarlig.

Tilbake til bloggen

Logg inn
Eller Bli medlem gratis Jeg har glemt mitt passord